Boskalis kan terugkijken op een zeer sterk verlopen 2014. Of 2015 net zo florissant zal verlopen is nog maar de vraag. In de energiemarkt neemt het werk af. En voor een bod op Fugro zit de timing tegen.
Boskalis uit Papendrecht mag allang geen baggeraar genoemd worden.
Na de overnames van Smit Internationale (2010) en Dockwise (2013) kan het concern een bijzonder breed maritiem dienstenpakket aanbieden.
En juist die uitbreidingen richting offshore dienstverlening heeft Boskalis het afgelopen jaar weer een recordwinst opgeleverd.
Strategisch gezien staat er dan ook een bijzonder sterk concern, maar door de fors gedaalde olieprijs ligt de offshore energie markt er ineens een stuk minder gunstig bij.
Het gaat om zowel transportactiviteiten als subsea services, gerelateerd aan de olie- en gasmarkt. In totaal was dit vorig jaar goed voor circa 40 procent van de omzet en 36 procent van het bedrijfsresultaat (ebit).
Door de succesvolle verbreding van het dienstenaanbod door genoemde overnames heeft Boskalis de smaak flink te pakken en een belang in Fugro opgebouwd van 20 procent.
Een bod op Fugro of op zijn minst een partiële deal wordt alom verwacht, maar de slechte energiemarkt lijkt Boskalis in te halen.
Weer recordwinst
Op een wat tegenvallende omzetgroei van slechts 1 procent tot 3,2 miljard, weet Boskalis qua resultaten wel flink in positieve zin te verrassen.
Zo steeg het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (ebitda) met een fraaie 25 procent tot 946 miljoen euro, waar de markt gemiddeld was uitgegaan van 864 miljoen euro.
Boskalis wordt hier wel flink geholpen door 200 miljoen euro aan bruto bijzondere posten. Het gaat dan om de financiële afwikkeling van bagger- en bergingsprojecten alsmede annulerings- en vertragingsvergoedingen bij Dockwise met name inzake het niet doorgegane transport van de Costa Concordia.
De nettowinst nam zelfs met 34 procent toe tot 490 miljoen euro (2013: 365 miljoen euro), wederom een nieuw record en ruim boven de eigen prognose van 450 miljoen euro.
Aandeelhouders profiteren volop mee en wordt een 29 procent hoger dividend voorgesteld van 1,60 per aandeel. Op de huidige koers geeft dat een aantrekkelijk dividendrendement van 3,6 procent.
Groei in alle segmenten
Alle drie de segmenten van Boskalis boekten fors hogere resultaten dan het jaar ervoor.
Bij de baggertak, Dredging & Inland Infra was het gehele jaar volop werk, wat zorgde voor een goede vlootbezetting en mooie winstmarges. Daarnaast profiteerde Boskalis nog van ‘substantiële' afwikkelingsresultaten op oude projecten.
Ook Offshore Energy kan terugkijken op een goed verlopen 2014 met een hoge vlootbezetting en goede projectmarges.
Dockwise, transporteur van grote objecten over zee, droeg bovendien een extra kwartaal bij, wat een zegen was want Dockwise heeft nog nooit zo goed gedraaid. Boskalis topman Peter Berdowski noemt dit zelfs ‘opvallend'.
Towage & Salvage, de havensleep- en bergingsdiensten van Smit, boekten eveneens een hoger resultaat, geholpen door goede resultaten van oude bergingsprojecten.
Voorzichtigheid
Berdowski benadrukt dat door het goede resultaat Boskalis versneld in staat is geweest de balans weer sterk te maken na alle overnames.
De solvabiliteit bedraagt 53 procent en de nettoschuld is teruggebracht van 674 miljoen naar 519 miljoen euro. Dat geeft een lage verhouding nettoschuld/ebitda van 0,7.
Daarmee kan Boskalis tegen een stootje en dat is geen overbodige luxe gezien de zwakte op de offshore energiemarkt. Het concern heeft dan nog het geluk dat het veel lange termijn projecten op dit gebied operationeel heeft.
Ondanks dat en ondanks een stabiele baggermarkt durft het concern geen winstverwachting uit te spreken.
Een flink lager resultaat lijkt aannemelijk, al is het alleen al vanwege lagere bijzondere posten.
Boskalis schuift een lopend aandeleninkoopprogramma een jaar vooruit. De gewijzigde marktomstandigheden en het dilemma Fugro spelen hierin een afweging.
Boskalis spreekt wederom over de goede match met de kernactiviteiten van Fugro en dat het de aangescherpte strategie van de bodemonderzoeker onderstreept.